Web Analytics Made Easy - Statcounter

توافق ترامپ – پوتین - نتانیاهو درباره سوریه، اخبار تایید نشده از محاصره شهر «فراه» توسط طالبان، نشست چهارجانبه آمریکا، امارات، عربستان و افغانستان در ریاض، آغاز عملیات نظامی ارتش مصر در شهر رفح و افزایش تعداد کشته‌شدگان اعتراضات عراق به ۱۱ تن از جمله مهم ترین خبرها و رویدادهای خاورمیانه در 24 ساعت گذشته بوده اند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در این میان، حمله جنگنده های اسرائیل به«حماه» سوریه نیز از جمله تحولات مهم بوده است.

به گزارش تابناک، شب گذشته خبرگزاری رسمی سوریه (سانا) گزارش داد که جتهای جنگنده رژیم صهیونیستی اهداف مشخصی را در نزدیکی شهر «مصیاف» در استان حماه در غرب سوریه مورد حمله قرار دادند.

این حملات هوایی در حالی صورت گرفت که تنها چندساعت از انتقال ۸۰۰ تن از عناصر وابسته به گروه «کلاه سفیدها» و خانواده های آنان از مناطق تحت کنترل معارضان سوری به اراضی اشغالی می گذشت؛ انتقالی که «بنیامین نتانیاهو» نخست وزیر اسرائیل مدعی شد به درخواست «دونالد ترامپ» رئیس جمهور آمریکا، «جاستین ترودو» نخست وزیر کانادا و کشورهای عضو اتحادیه اروپا انجام داده است.

سانا به نقل از یک منبع نظامی اعلام کرد که رژیم صهیونیستی این پادگان نظامی در سوریه را با هدف «سرپوش گذاردن بر فروپاشی سازمانهای تروریستی در درعا و القنیطره» مورد حمله قرار داده است.

شبکه تلویزیونی المیادین نیز گزارش داد که موشکهای پرتاب شده از جنگنده های اسرائیلی با عبور از حریم هوایی لبنان، یک مرکز علمی را هدف قرار دادند.

از سوی دیگر، مقامات سوریه گزارش دادند که هدف حملات هوایی رژیم صهیونیستی یک مرکز نظامی بوده است.

تلویزیون دولتی سوریه نیز اعلام کرد که این حمله تنها خسارات مادی در پی داشت.

توافق ترامپ – پوتین - نتانیاهو درباره سوریه

روزنامه واشنگتن پست نوشت: قبل از نشست خصوصی ترامپ – پوتین، نتانیاهو با ترامپ تماس گرفت تا وی را در جریان جزئیات توافقی که وی با پوتین در مورد سوریه طی سفرش به مسکو داشته، قرار دهد. پوتین و ترامپ هر دو به صورت علنی و البته غیرمستقیم درباره این توافق از زمان نشست هلسینکی صحبت کردند؛ یک توافق واقعی که نحوه اقدام قدرت‌های خاورمیانه در جنوب سوریه را باز تعریف می‌کند.

منابع وابسته به دولت - که به نصفه نیمه خواندن گزارش نشست پوتین – ترامپ اذعان دارند - گفته‌اند ترامپ اکنون کاملا با توافق پوتین – نتانیاهو بر سر سوریه هماهنگ و موافق است. ترامپ روز سه‌شنبه در کاخ سفید به آن اشاره کرد و گفت: ما درباره اسرائیل و امنیت اسرائیل صحبت کردیم؛ پرزیدنت پوتین اکنون با ما و بنیامین نتانیاهو درمورد سوریه به ویژه در ارتباط با امنیت اسرائیل تعامل دارد.

منابع وابسته به دولت آمریکا گفته‌اند با وجود آنکه هنوز کسی اطمینان کامل ندارد - چون ترامپ به طور کامل کارمندان خودش را در جریان قرار نداده - این درک وجود دارد که پوتین همانند نتانیاهو تلاش کرده تا ترامپ را به سوی پذیرش شرایط توافق سوریه سوق دهد.

پوتین همچنین در کنفرانس خبری با ترامپ درباره توافق سوریه صحبت کرد. پوتین گفت: آنها درباره نابودی تروریست‌ها در جنوب سوریه بحث کردند و اینکه این منطقه باید تحت توافق سال ۱۹۷۴ " تفکیک قوای اسرائیل و سوریه" اداره شود. او این توافق را به عنوان راهی برای حفاظت از امنیت اسرائیل و تامین روابط اسرائیل و حکومت بشار اسد دانست. پوتین گفت: این توافق صلح را در بلندی‌های جولان ایجاد کرده و یک روابط صلح آمیزتر میان سوریه و اسرائیل به وجود می‌آورد و همچنین امنیت اسرائیل را تامین می‌کند.

جزئیات بیشتری از این توافق توسط واشنگتن پست منتشر شده است که بر مبنای گفت‌وگو با چند منبع دیپلماتیک و دولتی بوده است. همه آنها می‌گویند این توافق مطابق با خواست نتانیاهو برای حفاظت از اسرائیل در آستانه پایان حملات روسیه و حکومت اسد برای بازپس‌گیری کنترل اراضی در مرز با اسرائیل است؛ منطقه‌ تحت کنترل شورشیان مورد حمایت آمریکا.

براساس این توافق اسرائیل (و به طور فرضی آمریکا) به طور رسمی حاکمیت اسد بر این منطقه را قبول کرده و برای اجرای توافق ۱۹۷۴ که مرزهای فیزیکی را تعیین کرده و مجوز استقرار ناظران سازمان ملل را می‌دهد، تلاش می‌کند.

براساس توافق جدید، روسیه قبول می‌کند که سربازان ایرانی و گروه‌های نیابتی را به فاصله ۸۰ کیلومتر یا حدود ۵۰ مایل از مرزهای اسرائیل دور نگه دارد و پوتین قول می‌دهد اگر اسرائیل به پایگاه‌ها و تجهیزات ایران در جنوب سوریه به ویژه در صورت استقرار تهدیدآمیز سلاح از سوی ایران حمله کند، اعتراض نکند.

اخبار تایید نشده از محاصره شهر «فراه» توسط طالبان

در حالی که عضو ولایتی «فراه» در غرب افغانستان از محاصره این شهر توسط طالبان خبر می‌دهد اما والی این ولایت چنین اظهاراتی را رد کرده است.

«دادالله قانع» عضو شورای ولایتی «فراه» با اشاره به وضعیت امنیتی مرکز این ولایت گفت که شهر فراه در محاصره طالبان قرار دارد.

«همایون شهیدزاده» کارشناس امور سیاسی نیز در این باره به «افق» گفت که دولت افغانستان برای امنیت فراه باید امکانات و تشکیلات نیروهای دولتی در این ولایت را تقویت کند.

وی افزود که اگر دولت اقدامات جدی را در زمینه سرکوب مخالفان مسلح اتخاذ نکند خطر سقوط شهر فراه توسط طالبان وجود دارد.

«عبدالبصیر سالنگی» والی فراه اما در رد اظهارات عضو شورای ولایتی فراه اظهارداشت که این شهر به هیچ عنوان در محاصره این گروه قرار ندارد.

این در حالی است که در سال‌های اخیر ولایت فراه واقع در غرب افغانستان همواره مورد حمله گروهی طالبان قرار گرفته و بارها تا مرز سقوط پیش رفته است.

در اواخر اردیبهشت ماه سال جاری نیز طالبان در حمله به شهر فراه وارد این شهر شدند و کنترل قسمت‌هایی از آن را نیز در اختیار گرفتند.

 نشست چهارجانبه آمریکا، امارات، عربستان و افغانستان در ریاض

رئیس دبیرخانه شورای صلح افغانستان اعلام کرد که ریاض هفته جاری میزبان نشست چهارجانبه افغانستان، آمریکا، امارات و عربستان درباره صلح افغانستان می‌شود.

«اکرم خپلواک» رئیس دبیرخانه شورای صلح افغانستان اعلام کرد که عربستان برای تسهیل آغاز گفت‌وگوها صلح با طالبان هفته جاری میزبان نشست چهارجانبه کشورهای افغانستان، آمریکا، امارات و عربستان است.

به گزارش «آریانا نیوز»، این مقام افغان افزود که علاوه بر این نشست وزارت خارجه افغانستان برنامه‌های دیگری را نیز در دستور کار دارد که هدف آن ایجاد شرایط و تضمین‌هایی است که دولت در نظر دارد بر سر میز مذاکره با طالبان آن را مطرح کند.

عربستان در حالی میزبان نشست جدید صلح در افغانستان است که این کشور چندی پیش نیز برای مشروعیت‌زدایی از جنگ طالبان میزبان نشست دو روزه علمای اسلام بود.

طالبان نیز در واکنش به این نشست نیز ضمن محکوم کردن ایفای نقش عربستان در این باره تصریح کرد که شرکت‌کنندگان این نشست به جای محکومیت اشغال افغانستان، جنایت‌های  نظامیان خارجی را نادیده گرفته و برای تبدیل شدن افغانستان به فلسطین دوم تلاش کردند.

آغاز عملیات نظامی ارتش مصر در شهر رفح

در پی حمله راکتی افراد مسلح ناشناس به یک خودروی نظامی ارتش مصر که به کشته شدن یک نظامی و زخمی شدن چند نفر دیگر منجر شد، نیروهای ارتش امروز اجرای عملیات گسترده نظامی در رفح را آغاز کردند.

به گفته شاهدان عینی، توپخانه ارتش مصر از صبح روز یکشنبه تا کنون محله‌های زعرب، الحلاوات و الجندی المجهول را هدف شلیک ده‌ها خمپاره قرار داد در حالیکه این محله‌ها از سه سال پیش خالی از سکنه هستند.

روزنامه «العربی الجدید» در سایت خود نوشت که ارتش مصر، نیروها و تجهیزاتی را به شهر رفح اعزام کرده است.

یکی از شیوخ سیناء نیز در این باره گفت که حمله توپخانه‌ای نشان می‌دهد که ارتش بار دیگر به پاکسازی منطقه حایل در شهر رفح با هدف جستجوی عناصر گروه «ولایت سیناء» روی آورده است.

افزایش تعداد کشته‌شدگان اعتراضات عراق به ۱۱ تن

منابع پزشکی اعلام کردند که تعداد کشته‌شدگان در اعتراضات شهرهای مختلف عراق به ۱۱ تن افزایش یافته است.

به گزارش خبرگزاری فرانسه، این افراد در جریان اعتراض‌هایی کشته شدند که طی آنها، نیروهای امنیتی برای متفرق کردن تظاهرکنندگان از گاز اشک آور و شلنگ‌های فشار قوی استفاده کردند. مناطق مختلف عراق از حدود دو هفته قبل صحنه برپایی تظاهرات‌هایی برای درخواست جهت برخورداری از خدمات و فرصت‌های شغلی هستند.

یکی از تظاهرکنندگان بر اثر اصابت گلوله نیروهای پلیس کشته شده و یک تن دیگر بر اثر استنشاق گاز اشک آور جان خود را از دست داد.

یک تن از تظاهرکنندگان نیز به ضرب گلوله افراد ناشناس جان خود را از دست داده بود.

 

منبع: تابناک

کلیدواژه: تحولات خاورمیانه تحولات سوریه ایران برجام آمریکا روسیه عراق اسرائیل عربستان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tabnak.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تابناک» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۹۸۰۳۸۶۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

معامله ریاض – واشنگتن به مویی بند است

سایت خبری – تحلیلی المانیتور در تازه‌ترین گزارش درباره معامله بزرگ جو بایدن، رئیس جمهور ایالات متحده بین عربستان سعودی و اسرائیل نوشت: پس از جلوگیری از درگیری منطقه‌ای با جمهوری اسلامی ایران، دولت بایدن اکنون خود را وابسته به توافق آتش بس بین حماس و اسرائیل برای نجات استراتژی خود در خاورمیانه می‌بیند.

به گزارش جماران، اجزای لازم برای یک پیمان دفاعی تاریخی ایالات متحده با عربستان سعودی تقریبا فراهم شده است؛ توافقی که به عادی سازی روابط ریاض با دولت یهود کمک می‌کند و بنابراین، امکان جریان متقابل سرمایه و همکاری نظامی را فراهم می‌کند که می‌تواند ایران را بیشتر منزوی کند.

فیصل بن فرحان، وزیر امور خارجه عربستان سعودی روز دوشنبه در نشست مجمع جهانی اقتصاد در ریاض گفت: «در مورد توافقات دوجانبه بین پادشاهی سعودی و ایالات متحده، ما بسیار بسیار به پایان نزدیک هستیم و بیشتر کار‌ها قبلا انجام شده است.» آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه ایالات متحده نیز آن را تکرار کرد.

جزییات پیمان مورد نظر آمریکا و عربستان سعودی علنی نشده است. آنچه که از طریق منابع دیپلماتیک به رسانه‌ها درز داده شده نشان می‌دهد که این توافق چیزی شبیه ماده ۵ معاهده ۱۹۶۰ ایالات متحده با ژاپن که ایالات متحده را متعهد می‌کند در صورت حمله به ژاپن از این کشور دفاع کند را در دل خود ندارد. اما احتمالاً فراتر از متن توافق‌های موجود میان واشنگتن و کشور‌های عربی خلیج فارس است که برخی از آن‌ها متحد اصلی غیرناتو واشنگتن محسوب می‌شوند است. در توافق‌های فعلی صرفا بندی درباره ضرورت مشورت در مورد گام‌های دفاعی به چشم می‌خورد.

با این حال، سنگ بنای مورد نیاز برای دستیابی به موافقت کنگره برای توافق پیشنهادی، عادی سازی عربستان با اسرائیل است که همچنان مبهم باقی مانده است. یکی از خواسته‌های کلیدی محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی، تعهد رهبران اسرائیل به برداشتن گام‌های برگشت ناپذیر به سوی تشکیل کشور فلسطین – است که هنوز برآورده نشده است. مقامات آمریکایی می‌گویند رسیدن به این هدف، مستلزم پایان جنگ در غزه است.

بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، که با فشار داخلی شدید مواجه است، بیش از آنکه به فلسطینی‌ها امتیاز بزرگی بدهد، به دنبال پایان دادن به حیات حماس است. نتانیاهو این هفته وعده خود را برای اعزام ارتش اسرائیل به رفح "با یا بدون" توافق آتش بس تکرار کرد.

دولت بایدن همه راه‌ها را برای جلوگیری از آن انجام می‌دهد، در حالی که فشار بر حماس برای پذیرش فوری آخرین پیشنهاد آتش‌بس را مضاعف می‌کند.

جان کربی، سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید روز سه شنبه در پاسخ به این سوال که آیا دولت برنامه B دارد یا خیر، به خبرنگاران گفت: «فقط باید یک توافق وجود داشته باشد. اگر بتوانیم آتش‌بس به دست آوریم، می‌توانیم چیزی پایدارتر به دست آوریم، سپس شاید به درگیری پایان دهیم و با پروژه عادی‌سازی پیش برویم. اما همه این پروسه باید با یک معامله شروع شود.»

به نظر می‌رسد که دولت بایدن برای به نتیجه رساندن مذاکرات جاری و رسیدن به سنگ بنای معامله مدنظر، از هر گونه اقدام تنش آفرین و تحریک کننده اسرائیل خودداری می‌کند. اوایل این هفته، وزارت امور خارجه از تحریم چهار واحد امنیتی اسرائیل که به نظر می‌رسید قوانین بشردوستانه بین‌المللی را به شدت نقض کرده‌اند، خودداری کرد، چیزی که برخی آن را آخرین ژست آشتی‌جویانه در قبال دولت نتانیاهو تعبیر کردند.

بلینکن روز سه‌شنبه برای نزدیک به سه ساعت با نتانیاهو دیدار کرد تا برای ارسال کمک‌های بشردوستانه بیشتر به غزه و پرهیز از تهاجم ره رفح که رئیس پنتاگون می‌گوید اسرائیل به اندازه کافی برای آن آماده نیست به او هشدار داده باشد. یک منبع مطلع در مورد این دیدار گفت که این دیدار برای طرف آمریکایی خوب پیش نرفت، اما جزئیاتی ارائه نکرد.

اکنون همه چیز به دستیابی حماس و اسراییل به یک توافق آتش بس بستگی دارد تا فشار بر دولت اسرائیل را به امید سازش در آینده کاهش دهند.

مقامات پیشین امنیت ملی آمریکا به المانیتور گفتند که به نظر می‌رسد پیشنهاد بلینکن در اوایل این هفته مبنی بر اینکه ایالات متحده و عربستان سعودی در حال آماده کردن توافقنامه دفاعی دوجانبه خود هستند، با هدف جلب نظر رهبران اسرائیلی بوده است، نه نشان‌دهنده هرگونه پیروزی قریب‌الوقوع برای واشنگتن.

عربستان سعودی مدتهاست که به دنبال دسترسی بیشتر به تسلیحات پیشرفته ایالات متحده، از جمله دفاع هوایی و موشکی، و کاهش کنترل صادرات ایالات متحده بر روی تراشه‌های پیشرفته مورد استفاده برای توسعه سیستم‌های هوش مصنوعی بوده است. ممکن است یک توافق دوجانبه موقت به عنوان یکی از راه‌های محدود کردن نفوذ استراتژیک چین بر ریاض تا زمانی که دولت آینده اسرائیل آماده ارائه امتیازاتی به فلسطینیان باشد، تلقی شود.

یکی از مقامات ارشد سابق آمریکایی می‌گوید که راه‌هایی وجود دارد که می‌توان چنین توافقی را بدون نیاز به تصویب سنا پیش برد. دولت بایدن در سال ۲۰۲۱ به قطر موقعیت متحد اصلی غیر ناتو اعطا کرد و سال گذشته یک توافق راهبردی گسترده با بحرین امضا کرد که به منامه اجازه دسترسی ممتاز به اشتراک اطلاعات، دفاع موشکی و همکاری در زمینه هوش مصنوعی را داد. یکی از مقامات ارشد کاخ سفید در آن زمان از توافق اخیر به عنوان «الگو» یی برای منطقه یاد کرد.

اما دیگر مقامات سابق امنیت ملی در مورد این گزینه تردید دارند. هر پیمانی که متضمن تضمین‌های دفاعی ایالات متحده و انتقال تسلیحات عمده برای عربستان سعودی باشد، مستلزم کسب مجوز از جانب کنگره است. از سوی دیگر تحقق درخواست محمد بن سلمان برای برخورداری عربستان از پروسه غنی‌سازی کامل هسته‌ای، نگرانی‌های آمریکا در مورد اشاعه تسلیحات هسته‌ای را به همره دارد. در غیاب عادی سازی رابطه عربستان با اسرائیل، جمهوری خواهان سنا احتمالاً این توافق را برای ایالات متحده ناکافی می‌دانند.

جاناتان لرد، مدیر برنامه امنیتی خاورمیانه در مرکز امنیت جدید آمریکا در واشنگتن می‌گوید: بخش بزرگی از این توافق میان عربستان و آمریکا از لحاظ سیاسی و استراتژیک مربوط به عادی سازی رابطه ریاض با اسرائیل بود. بدون آن، دولت بایدن احتمالاً باید عربستان سعودی را متقاعد کند که با واگذاری امتیازات اضافی موافقت کند تا شاید بایدن بتواند با دست پرتر اعضای کنگره را با خود همراه سازد. یکی از این امتیاز‌ها می‌تواند محدودیت‌های گسترده‌تر بر همکاری امنیتی عربستان و چین و تعهد عمیق مقامات سعودی برای ادغام نظامی با دیگر شرکای آمریکایی در منطقه باشد.

مقامات سعودی حداقل به طور علنی هیچ نشانه‌ای مبنی بر اینکه ولیعهد مایل است به چیزی کمتر از تضمین‌های کامل دفاعی ایالات متحده و راهی برای تشکیل کشور مستقل برای فلسطینیان رضایت دهد، بروز نداده اند. یک مقام منطقه‌ای آشنا به مذاکرات به المانیتور گفت که پذیرش هر چیزی جز این «برای ریاض بسیار دشوار خواهد بود».

دیگر خبرها

  • سالیوان: توافق دفاعی آمریکا با عربستان بدون رابطه ریاض با اسرائیل امکان‌پذیر نیست
  • معامله ریاض – واشنگتن به مویی بند است
  • پژوهشگر فلسطینی: اعتراضات دانشجویی، نتانیاهو، بایدن و حتی ترامپ را سردرگم کرده است
  • روزنامه‌آمریکایی: ابوظبی اجازه استفاده از خاک امارات برای حمله به عراق و یمن را نداد
  • واکنش وزیر دفاع انگلیس به تحریمش از سوی ایران/ مخالفت امارات با استفاده آمریکا از پایگاه های نظامی در این کشور/ حمله موشکی به پایگاه نظامیان آمریکایی در شرق سوریه/ رایزنی محرمانه دولت بایدن و عربستان درباره یک توافق
  • تولد توافق امنیتی جدید عربستان و آمریکا در انتظار چراغ سبز اسرائیل/ آیا آمریکا مجوز غنی سازی را به عربستان سعودی می دهد؟/ ریاض در یک قدمی پیروزی بزرگ قرار دارد
  • عربستان و آمریکا به توافق نزدیک شدند؟
  • دست رد امارات بر سینه پنتاگون/ چراغ سبز دوحه به استقرار جنگنده‌ها
  • احتمال توافق ریاض-واشنگتن بدون عادی‌سازی روابط با اسرائیل
  • گاردین: سعودی‌ها «پلن ب» را برای معامله کلیدی با آمریکا روی میز دارند